Переваги працевлаштування у Польщі для українців
9.06.2021

Переваги працевлаштування у Польщі для українців

Всесвітня пандемія вплинула на світову економіку, і, на жаль, українці – не виняток. У різних областях працедавці були вимушені скоротити робочі місця, власники бізнесів приймали непрості рішення, деякі галузі були повністю позбавлені прибутку. Останні роки доходи людей суттєво знизилися, а деякі українці залишилися зовсім без роботи. На тлі зростання цін є сім’ї, які опинилися у важких фінансових умовах.

Проте світ поступово оговтується, і процеси стабілізації ринку праці швидше відбуваються у Європі. У сусідній Польщі на сьогодні досить низький рівень безробіття, більш того, перелік найрізноманітніших вакансій для громадян Польщі та іноземців постійно зростає. Багато факторів свідчить про стабілізацію економічної ситуації, а також стрімкий розвиток деяких галузей.

Чому саме Польща?

Сьогодні робота у Польщі є безпечною, перспективною та актуальною саме для українців. Працевлаштування у Польщі має безліч переваг для українців.

Зручна логістика

Треба сказати, що приплив українців на роботу до Польщі виявився найбільш стабільним завдяки найзручнішим логістичним умовам та відносно стабільній економічній ситуації в країні. Деякий час польська економіка, як і українська, переживала кризу, проте вона була не такою сильною, як під час першої хвилі коронавірусу. Виробничі компанії працювали значно краще під час другої хвилі кризи та змогли набрати обери та збільшити виробництво. Що стосується логістики, у порівнянні з іншими країнами ЄС, Польща забезпечує українським економічним мігрантам найлояльніші умови доступу до легального ринку праці. Звісно, це вигідно для країни, адже ВВП Польщі, між іншим, залежить від українців. Найбільше опитування Національного банку Польщі за останні п’ять років підтвердило, що 13 відсоткам зростання ВВП Польща завдячує саме українським економічним мігрантам.

Перспективи працевлаштування

Українці все частіше не тільки отримують можливість працювати, а й інтегруються до Польщі та залишаються там. За даними Національного банку Польщі, у 2015 році переважна більшість українців (80%) планували залишитися в Польщі до року. Однак дані 2020 року показують, що більшість (52%) планують залишитися більше трьох років. Останнім часом є зростання попиту на пропозиції роботи в Польщі для сімейних пар. За даними соціального опитування Gremi Personal, близько 15 відсотків респондентів (українців, які вже працюють у Польщі) планують переїхати до Польщі з родиною. У той же час кожен третій (31 відсоток) українець, який працює в Польщі, має плани, безпосередньо пов’язані з інтеграцією в Польщі: отримання дозволу на постійне проживання або громадянство, переїзд із сім’єю, придбання нерухомості чи відкриття бізнесу. Міністерство закордонних справ Польщі також підтверджує ці дані. За даними Управління у справах іноземців, з 1 січня 2020 року дозвіл на проживання в Польщі отримали  214 000 громадян України, тоді як у попередньому році їх отримали лише 35,6 тисяч українців.

Слід визнати, що польська влада діє на користь мігрантів (враховуючи економічні фактори). Уряд Польщі також підтримує українські сім’ї, які мають дозвіл на проживання в Польщі (“карта побиту”), з виходом на ринок праці, включаючи їх до ряду сімейних програм. З 2019 року українці можуть отримувати допомогу на кожну дитину в розмірі 500 злотих (близько 3600 грн.) Щомісяця виплачуються за програмою Family 500+. Окрім вищих зарплат, українці, які легально перебувають і працюють у Польщі, можуть розраховувати на інші пільги та пенсії в Польщі завдяки угоді про соціальне забезпечення громадян України, які проживають у країні. Варто також зазначити, що мінімальна пенсія в Польщі в п’ять разів перевищує українську.

Як результат цієї політики, за даними Євростату, найбільша кількість мігрантів, що не входять до ЄС, з усіх європейських країн прибула саме до Польщі. Приплив мігрантів зменшив дефіцит на ринку праці та послужив запобіжником проти різкого сплеску безробіття під час пандемії.

Схожість менталітетів

Українцям значно легше працювати у Польщі, ніж в інших країнах, адже окрім схожості мов, ми маємо схожі менталітети. Українці різного віку помічають, що їм комфортно жити та працювати з поляками. Адже ми маємо спільну історію, спільні погляди на життя та цінності.

Також заробітчани відмічають, що у Польщі немає проблем із пошуком житла, сучасні магазини та чисті вулиці надихають та покращують настрій. На відміну від пострадянських країн, люди посміхаються, менше нарікають на життя, а також більше впевнені у майбутньому. В Польщі можна спиратися на себе, працювати чесно та сумлінно та отримувати гідну винагороду, завдяки чому цілком реально відчутно покращити свій рівень життя та умови для своєї родини за відносно короткий період часу.

Чому поляки наймають саме українців?

Підприємці в Польщі терміново шукають спосіб заповнити нестачу кадрів. Особливо цінуються чесні працівники з високою мотивацією до роботи та відповідною кваліфікацією, проте є робота в Польщі на фермі або робота в Польщі на заводі та інші вакансії, для яких не потрібні спеціалізовані навички. Роботодавці все частіше бачать переваги роботи з працівниками зі Сходу, особливо з українцями, які приїжджають до країни у пошуках більш високого заробітку та кращої якості життя.

Ситуації сприяє спрощення норм щодо працевлаштування українців у Польщі. З червня 2017 року людям з України, які хочуть працювати в цій країні, віза більше не потрібна. Вони можуть в’їхати до Польщі та отримати роботу в Польщі по біометрії протягом 90 днів у період до шести місяців. Робота в Польщі для жінок по біометрії є популярною для тимчасових робіт, але обов’язково дізнайтеся у консультанта з працевлаштування про необхідні документи для більш тривалого перебування.

Польским бізнесменам вигідно наймати українців з наступних причин.

1. Підтримка кадрових компаній у працевлаштуванні іноземців

У вирішенні офіційних питань підприємців підтримують професійні кадрові агенції. В рамках своєї роботи вони забезпечують не лише працевлаштування працівників зі Сходу, а й повну легалізацію зайнятості українців. Сервіс також включає кадрові питання, проживання, медичні огляди, інструктаж з охорони праці, надання робочого одягу та щоденну координацію роботи.

2. Перевірені працівники

Що стосується працівників, зайнятих через кадрову агенцію, то їх прямий роботодавець несе фінансові та організаційні витрати на відпустки, лікарняні або заміщення під час поїздок до своєї країни.

Працівники з України, які приїжджають на роботу за контрактом, часто готові виконувати надурочні роботи або додаткові замовлення, оскільки вони твердо налаштовані заробити якомога більше грошей під час перебування в Польщі.

3. Відсутність мовного бар’єру

Українці, які готуються до виїзду у Польщу, прагнуть самі вивчити польську. Вони також практикують словниковий запас, пов’язаний із галуззю, в якій хочуть працювати. Є дані, що в середньому в групі з кількох десятків найнятих на роботу людей є лише кілька працівників, які взагалі не розуміють мови.

Найчастіше це люди, які прийняли рішення переїхати до Польщі спонтанно. На практиці це, як правило, не є проблемою, адже українська мова схожа з польскою, і люди різного віку швидко вчаться.

Інші українці також раді допомогти у таких випадках. Тому, як правило, приблизно через два тижні працівники, які приїхали до Польщі, не знаючи мови, майже не мають проблем із комунікацією.

4.  Готовність працювати по всій країні

Цю перевагу особливо цінують будівельні компанії та підприємства з філіями в різних частинах країни. Працівники з України, які приїжджають до Польщі, мобільні та готові працювати в Сілезії, Вроцлаві та Гданську. Коли компанії потрібно заповнити дефіцит персоналу у своїй філії або виконати замовлення (наприклад, будівництво) в іншій частині Польщі, вона, як правило, не має проблем з пошуком людей, які бажають виїхати.

 5. Працевлаштування українців приносить користь обом сторонам

Працевлаштування в Польщі – це, як правило, можливість для українців поліпшити своє матеріальне становище та допомогти родині. Гроші, які вони заробляють у Польщі, незрівнянно більші за ті, що вони отримують у своїй країні. Це також шанс жити в кращих умовах та здобувати новий досвід.

У свою чергу, компанії в Польщі отримують рішучих, пунктуальних  працівників, готових працювати на різних посадах. Можна проаналізувати, яка робота в Польщі від роботодавців є на польських сайтах, проте безпечніше звернутися до перевіреної агенції

з працевлаштування у Польщі. Професійні консультанти агенції допоможуть знайти перевірені вакансії в Польщі, які відповідатимуть саме вашим критеріям пошуку. 

Чи вигідно українцям їхати працювати у Польщу

Так, польський ринок праці пропонує безліч можливостей для людей різного віку та з різним досвідом. Робота в Польщі для чоловіків може бути фізичною, де напопулярніші напрямки – це будівельна галузь, важка промисловість, механіка. У будівельній галузі можуть працювати як особи з невеликим досвідом, так і кваліфіковані працівники з документально підтвердженими знаннями і вміннями. 

Робота в Польщі дорожні роботи – також популярна галузь для чоловіків, як і робота в Польщі водієм у міжнародних логістичних компаніях. Робота в Польщі на полі, як і інші види діяльності на фермі, не потребує особливих навичок.

Для тих, кого цікавить робота в Польщі для жінок також є різні варіанти – вакансії у сфері легкої промисловості, продуктової обробки, сфера обслуговування. Від вашого фізичного стану залежить, де саме та в якому обсязі ви будете працювати, ще знайти сидячу роботу в Польщі для жінок також можливо.

Завжди треба намагатися змінити умови свого життя та життя своєї родини на краще, і ми впевнені, що робота в Польщі 2021 – це справді перспективно.

Агенція з пошуку та найму персоналу Workafford пропонує інноваційні рішення для людей різного віку та фаху, які шукають гідну роботу, а також підприємствам, які прагнуть залучити до свого бізнесу кваліфікованих та досвідчених спеціалістів та керівників.

З нами ви можете бути впевнені у тому, що вам запропонують актуальні та перевірені вакансії та допоможуть на кожному етапі працевлаштування. Бо насправді щиро хочемо, аби ви мали можливість покращити своє матеріальне становище, отримуючи гідну оплату вашої праці, а також здобули свій корисний досвід.

Array
(
    [pl] => Array
        (
            [code] => pl
            [id] => 40
            [native_name] => polski
            [major] => 0
            [active] => 0
            [default_locale] => pl_PL
            [encode_url] => 0
            [tag] => pl
            [missing] => 1
            [translated_name] => Polish
            [url] => https://workafford.pl
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/pl.png
            [language_code] => pl
        )

    [en] => Array
        (
            [code] => en
            [id] => 1
            [native_name] => English
            [major] => 1
            [active] => 0
            [default_locale] => en_US
            [encode_url] => 0
            [tag] => en
            [missing] => 1
            [translated_name] => English
            [url] => https://workafford.com
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/uploads/flags/us.png
            [language_code] => en
        )

    [uk] => Array
        (
            [code] => uk
            [id] => 54
            [native_name] => Ukrainian
            [major] => 0
            [active] => 1
            [default_locale] => uk_UA
            [encode_url] => 0
            [tag] => uk
            [missing] => 0
            [translated_name] => Ukrainian
            [url] => https://workafford.com.ua/perevagi-praczevlashtuvannya-u-polshhi-dlya-ukrayincziv/
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/uk.png
            [language_code] => uk
        )

)
Choose languge

На цьому сайті ми використовуємо файли cookie. Стандартні налаштування веб-браузера дозволяють зберігати їх на кінцевому пристрої. Продовження перегляду сайту без зміни налаштувань розглядається як згода на використання файлів cookie. Докладніше про політику щодо файлів cookie.

I understand