Польща та Україна – найбільші відмінності на ринку праці
1.04.2021

Польща та Україна – найбільші відмінності на ринку праці

Часто кажуть, що в кожній країні свої звичаї, з ринком праці так само. Він відрізняється в залежності від країни та економічної ситуації. Польський та український ринок праці має багато відмінностей, оскільки більшість робочої спільноти в Польщі становлять українці, які приїжджають до цієї країни у пошуках добре оплачуваної роботи. Через значну еміграцію поляків до інших країн, у Польщі з’явилося багато робочих місць, для яких роботодавці шукають працівників. Це чудова можливість для людей, які активно шукають роботу за кордоном.

Ринок праці в Польщі – легальна робота за кордоном

Працівники зі сходу охоче приїжджають до Польщі. На кінець 2020 року їх було на 55 000 більше, ніж до пандемії. Найбільшу групу працюючих іноземців, аж 73%, на ринку праці в Польщі складають громадяни України. Згідно зі звітом, підготовленим одним із агентств з працевлаштування, близько 84% тимчасових працівників з України почуваються в безпеці в Польщі.

Українці є найбільш спорідненою нацією з поляками. Польщу та Україну пов’язує безліч факторів, таких як: спільна історія, традиції, християнська релігія та подібна мова – слов’янська. Культура та цінності також дуже схожі. До того ж самі українці люблять поляків та польську культуру. Українці захоплюються Польщею за її успішну політичну та економічну трансформацію. Вони швидко звикають до Польщі, вивчають мову і поселяються в цій країні.

Українці все більше інтегруються в Польщі і залишаються там. За даними Національного банку Польщі, у 2015 році переважна більшість українців (80%) планували залишатися в Польщі до року часу.

Багато українців вирішують шукати легальну роботу за кордоном через агенство з працевлаштування. Агенція вже давно є незамінним елементом міжнародного ринку праці. Багато послуг, що пропонуються агенціями: тимчасова та постійна робота за кордоном, outplacement, делегування працівників до місцевих та до іноземних роботодавців, ІТ контракти або консалтинг – вони щодня підтримують тисячі роботодавців та службовців. Дії агентств мають значний вплив на ринок праці в Польщі та інших країнах.

Агенції, які працюють із багатьма роботодавцями, мають доступ до інформації про їхні поточні потреби у працевлаштуванні. Широка мережа філій у Польщі надає доступ до інформації не лише про місцевий ринок праці, а й про можливості працевлаштування в інших регіонах країни та за її кордонами.

Вирішивши шукати роботу через агентство, Ви маєте можливість безпечно знайти потрібну роботу за кордоном, яка відповідає Вашим вимогам. Крім того агентство допоможе Вам виконати всі формальності, які Ви повинні були б виконувати із роботодавцем. У цьому випадку Вам не доведеться ні про що турбуватися, оскільки агентство зробить це за Вас.

Ринок праці в Україні

Україна бореться з політичними та економічними проблемами. Ринок праці також стикається з демографічними проблемами. Українське суспільство стрімко старіє і еміграція мільйонів молодих людей посилює це явище. Хвиля української еміграції до Польщі наразі досить велика, оскільки багато українців вирішують працювати в Польщі.

Українська економіка базувалася на видобутку та переробці природних ресурсів, тому не дивно, що до розпаду Радянської Союзу Україна була однією з найбагатших її частин. Українська економічна трансформація не була настільки успішною, як польська.

Економісти прогнозують, що в найближчі кілька років український ринок праці може зазнати глибокого спаду. Дехто каже, що нинішня ситуація становить серйозну загрозу для розвитку економіки країни. Основною причиною цього є те, що багато українців виїжджає на роботу за кордон. Складну ситуацію на українському ринку праці загострив також конфлікт на Донбасі, падіння вартості гривні і звичайно проблема корупції, з якою Україна бореться вже багато років.

Представлені Національним банком України дані підтверджують масовість явища економічної еміграції. Аналіз показує, що у 2016–2017 роках 5-8% економічно активного населення виїхали з України на роботу за кордон, більшість, як робоча сила. Найчастіше українці приїжджають до Польщі. Статистичні дані показують, що в даний час в Польщі легально проживає приблизно 1,5 мільйони українців. Разом із підрахунками тих, хто не зареєстрував своє перебування, ця цифра становить 2 мільйони. На основі статистичних даних легко підрахувати, що кожен двадцятий професійно активний українець працює у Польщі. За підрахунками, 7-9 мільйонів українців зараз проживають та працюють за кордоном.

Українська влада усвідомлює ризик відтоку такої великої кількості робочої сили зі своєї країни, але не робить жодних заходів для підвищення соціальних стандартів або рівня заробітної плати.

Відмінності на ринку праці Польщі та України

Польський ринок праці відкритий на іноземців, особливо на українців, які охоче працюють у польських роботодавців. Багато поляків залишають країну і тим самим залишають відкриті вакансії. Це чудова можливість для українців, які приїжджають до Польщі у пошуках роботи. Для українців зарплата в Польщі набагато вища, ніж в Україні, тому вони охоче обирають цей напрямок через заробіток. Однак для поляків зарплата в країні занадто низька, тому Вони вирішують виїхати. Дані Державної служби статистики показують, що середня заробітна плата в Україні у вересні 2020 року становила 11,9 тис. гривень, тобто приблизно 1,5 тис. злотих. Це 30% середнього показника в Польщі за той самий місяць.

Основними причинами прибуття українських громадян до Польщі є економічні причини, такі як безробіття чи незадовільна заробітна плата. Тому українці активно шукають і швидко знаходять роботу в Польщі. Переважна більшість мігрантів, які перебувають у варшавській агломерації, це працюючі люди. 45,6% людей мають постійну роботу, а 47,9% працюють на посадах тимчасових. Українці, які ведуть власний бізнес, становлять незначний відсоток (0,3%).

Робота в Польщі для чоловіків та жінок

Шукаючи роботу в Польщі, Ви в першу чергу керуєтесь своїми вміннями та кваліфікацією. Залежно від Вашої статі можете знайти різні пропозиції роботи. Для жінок часто пропонуються такі посади, як покоївка в готелі, допомога на кухні в ресторанах, допомога людям похилого віку, швачка, працівник на підприємстві.

Часто чоловіки наймаються на роботу в Польщі водіями або навіть кур`єрами. А якщо Ви шукаєте роботу без досвіду, для чоловіків робота в Польщі, буває також на посадах на фабриках робітниками та будівельниками, столярами, слюсарями чи оббивачами. Тому що багато роботодавців погоджуються наймати людину без досвіду. Вони навчають їх вже на робочому місці. Досить часто з’являються оголошення роботи в Польщі для чоловіків, жінок або сімейних пар, оскільки вони часто  хочуть найматись на роботу і працювати в одній компанії.

Завжди легше акліматизуватися та разом переїхати в чужу країну. Вакансій для пар значно більше у весняно-літній період. Тому що в цей час починається період посадки та збору врожаю. Поляки, які займаються таким бізнесом, охоче запрошують іноземців на сезонні роботи.

Для більшості роботодавців найважливішим є компетенція працівників та сповнення інших очікувань, визначених під час процесу найму. Тому громадянство найчастіше не відіграє великої ролі у наборі на роботу. Однак існують посади, де людям, які володіють польською мовою, віддають перевагу, але у багатьох галузях бізнесу такої вимоги немає. Чи роботодавець наймає працівника, головним чином вирішує його знання та вміння.

Працівники з України найчастіше працюють у таких галузях, як логістика, промисловість та харчова промисловість. Перш за все, вони працевлаштовуються як некваліфіковані та кваліфіковані робітники (пакувальники, виробничі робітники, механізатори). Іноді також можуть працювати як спеціалісти. Зазвичай українці працюють у будівництві, виробництві, торгівлі, гостинності та гастрономії. Їх працевлаштування іноді дуже важливо для роботи Всієї компанії.

У Польщі не вистачає фахівців у галузі сучасних технологій та кібербезпеки. Тому роботодавці охоче приймають ІТ-спеціалістів з-за кордону. ІТ-спеціалісти з України охоче працевлаштовуються польськими роботодавцями, оскільки їх рівень настільки ж високий, як і у польських ІТ-спеціалістів. Велика група українців працює у Польщі відповідно до своєї освіти. Отже, багато з них є освіченими людьми, які мають високу кваліфікацію та спілкуються польською мовою, тоді у них більше шансів бути працевлаштованими на посади спеціалістів у великих організаціях.

Workafford – агентство, яке допоможе Вам знайти роботу

Ситуація на українському, польському та зовнішніх ринках постійно змінюється через те, що зараз відбувається у світі. Насправді багато факторів можуть впливати на те, як буде виглядати ринок. На польському ринку не бракує роботи, особливо для іноземців. Роботодавці відкриті для працівників з інших країн. Крім того, багато поляків залишають країну, щоб шукати роботу деінде, саме тому робочі місця в Польщі стають вакантними.Наше агентство підготує для Вас чудову вакансію, в якій ми пропонуємо Вам найкращу посаду відповідно до кваліфікації та очікувань. Ми також знаємо, наскільки Вам може бути важко вирішувати офіційні справи в іноземній країні, тому ми зробимо це за Вас. Дбаючи про Вашу безпеку пропонуємо пошук роботи за кордоном по біометрії. Ми також допоможемо з розміщенням в новому місці, щоб Ви могли розпочати нову легальну роботу за кордоном. Якщо Ви зацікавлені у співпраці з нашим агентством і шукаєте роботу, про яку мрієте, або таку, яка дозволить Вам заробляти краще, зв’яжіться з нами і ми надамо Вам всю необхідну інформацію.

Array
(
    [pl] => Array
        (
            [code] => pl
            [id] => 40
            [native_name] => polski
            [major] => 0
            [active] => 0
            [default_locale] => pl_PL
            [encode_url] => 0
            [tag] => pl
            [missing] => 1
            [translated_name] => Polish
            [url] => https://workafford.pl
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/pl.png
            [language_code] => pl
        )

    [en] => Array
        (
            [code] => en
            [id] => 1
            [native_name] => English
            [major] => 1
            [active] => 0
            [default_locale] => en_US
            [encode_url] => 0
            [tag] => en
            [missing] => 1
            [translated_name] => English
            [url] => https://workafford.com
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/uploads/flags/us.png
            [language_code] => en
        )

    [uk] => Array
        (
            [code] => uk
            [id] => 54
            [native_name] => Ukrainian
            [major] => 0
            [active] => 1
            [default_locale] => uk_UA
            [encode_url] => 0
            [tag] => uk
            [missing] => 0
            [translated_name] => Ukrainian
            [url] => https://workafford.com.ua/polshha-ta-ukrayina-najbilshi-vidminnosti-na-rinku-praczi/
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/uk.png
            [language_code] => uk
        )

)
Choose languge

На цьому сайті ми використовуємо файли cookie. Стандартні налаштування веб-браузера дозволяють зберігати їх на кінцевому пристрої. Продовження перегляду сайту без зміни налаштувань розглядається як згода на використання файлів cookie. Докладніше про політику щодо файлів cookie.

I understand