Робота в Польщі – факти та міфи
1.04.2021

Робота в Польщі – факти та міфи

Шукаючи роботу в Польщі, Ви найчастіше користуєтесь Інтернетом. Перш ніж вирішити чи працювати в цій країні, Ви шукаєте інформацію про якесь місто та як виглядає сама робота, умови. Дуже часто можна натрапити на різні твердження, які не обов’язково можуть бути правдивими, тому важливо вміти відрізняти факти від міфів і вчитися з надійного джерела. Таким джерелом є в першу чергу агентство з працевлаштування, яке шукає легальну роботу для Вас за кордоном та в країні, а також має детальну інформацію про роботодавця та посади.

Організація роботи в Польщі для іноземців

Організація праці і вимоги до неї можуть відрізнятися в залежності від країни. Вибираючи Польщу, Ви хочете знати, як буде виглядати Ваш робочий день, яка зарплата, скільки годин Вам доведеться працювати.

Відповідно до польського законодавства, звичайний робочий тиждень повинен становити 40 годин протягом 5 робочих днів, що становить приблизно 8 годин на день, що на більшості робочих місць вважається повною зайнятістю. Крім того, існує кількість обов’язкових вихідних.

Перерви є обов’язковими, коли працівник працює щонайменше шість годин на день. Однак, якщо Ви працюєте менше шести годин на день, ви не маєте права на перерви. Скільки повинна бути перерва працівника? Стандартна перерва становить 15 хвилин на кожен робочий день понад 6 годин і цей час найчастіше зараховується до робочого часу – Ви отримуєте за це зарплату. Закон також передбачає 60-хвилинну перерву, але тоді така тривала перерва не включається в робочий час і Вам за це не платять, а це означає, що будете працювати на годину довше, ніж зазвичай.

Якщо виникне ситуація, коли роботодавець просить Вас працювати більше – це буде означати додатковий робочий час, тоді Ваша робота повинна оплачуватися фінансово або в еквіваленті. Якщо Ви працюєте неповний робочий день, у Вашому контракті повинно бути зазначено, скільки понаднормових годин дають право на надбавку за надурочний час. Іноді у контракті вже може бути вказана необхідна кількість понаднормових годин, тоді зарплата включає цей прогноз. У таких випадках компенсація не застосовується.

Факти та міфи про роботу в Польщі

Шукаючи роботу в Польщі, Ви можете натрапити на багато інформації – частина з них може бути як фактами, так і міфами. Тому варто ретельно проаналізувати кожну інформацію та перевірити її у надійних джерелах.

Досить часто можна зустріти інформацію про те, що Ви можете влаштуватися на роботу в Польщі лише по знайомству. Звичайно, з контактами можна знайти роботу, що не означає, що якщо у Вас їх немає, Ви не зможете знайти роботу в цій країні. Особливо, коли у Вас є можливість сконтактуватись з відповідним агентством з працевлаштування, яке допоможе знайти роботу за кордоном легально, незалежно від зв’язків.

Іноді можна натрапити на інформацію про те, що агентство з працевлаштування бере комісію з заробітної плати працівника. Це міф. Нарахування будь-якої комісії з заробітної плати працівника суперечить польському законодавству. Така практика заборонена і не може мати місця. Якщо Ви коли-небудь стикалися з інформацією про те, що агентство хоче отримати будь-яку суму з Вашої зарплати, будьте уважні і не співпрацюйте з такою компанією, оскільки це може створити для Вас багато проблем.

Ви також можете зустрітись із припущенням, що тимчасова робота є лише на дуже короткий термін. Можуть бути контракти на короткий період на початку, але це не правило. Відповідно до положень Закону про зайнятість тимчасових працівників, агентство з тимчасового працевлаштування може направити дану особу на виконання тимчасової роботи для одного роботодавця на загальний термін, що не перевищує 18 місяців, протягом 36 місяців поспіль. Такий тривалий час дозволяє Вам зарекомендувати себе з найкращої своєї сторони для агентства, а також для свого роботодавця. Що може допомогти Вам, якщо роботодавець хоче взяти Вас на постійну роботу, а також може спонукати агенцію підтримувати з Вами зв’язок та знайти Вам іншу цікаву роботу після призначеного періоду тимчасової роботи.

Робота в Польщі для чоловіків та жінок

Роками українці були найбільшою групою іноземців у Польщі. У 2013 році понад 37600 людей залишились тут як довгострокові мігранти (з карткою побиту). Українські мігранти – це насамперед люди, що належать до двох груп: працівники та студенти. Вони часто приймаються на роботу в сільському господарстві або на будівельних майданчиках (чоловіки), а також як домогосподарки та опікунки для дітей чи людей похилого віку (жінок). Чоловіки також шукають роботу в Польщі в якості водіїв, оскільки такі вакансії досить часто орієнтовані на ці конкретні групи.

Шукаючи роботу в Польщі, Ви можете звернутися до агентства з працевлаштування, яке допоможе Вам знайти посаду, яка буде ідеальна для Ваших навичок, кваліфікації та статі. Ви можете заздалегідь повідомити працівника агентства, який тип роботи шукаєте та за якою професією хотіли б бачити себе, а він представить Вам пропозиції, які відповідають вимогам.

Легальна робота в Польщі від роботодавців на польських веб-сайтах

Починаючи роботу в Польщі, Ви повинні пам’ятати, що робота за кордоном повинна бути легальною. Тому пошук роботи через веб-сайти несе великий ризик.

Щоб кожен громадянин країни з-за Європейського Союзу чи Європейського економічного простору мав можливість легально працювати в Польщі, він повинен відповідати таким умовам:

  • мати документ, що допускає його на польський ринок праці, такий як: дозвіл на роботу, дозвіл на сезонну роботу, декларація про доручення роботи іноземцю, дозвіл на тимчасовий побут та роботу;
  • мати дозвіл на проживання з правом роботи (наприклад, відповідну візу або дозвіл на побут);
  • виконувати роботу на умовах, що містяться у дозволі чи декларації, виключно на користь роботодавця, зазначеного в документі;
  • підписати з роботодавцем відповідний трудовий договір.

Існує також кілька правил, згідно з якими Ви можете працювати в Польщі, якщо Ви легально перебуваєте на території Республіки Польща і маєте дозвіл на роботу, хіба що це не потрібно, або у вас є дозвіл на тимчасовий побут та роботу або дозвіл на тимчасовий побут з метою виконання роботи за професією, що вимагає високої кваліфікації.

Коли Ви перебуваєте в Польщі на законних підставах, будучи з-за меж Європейського Союзу, а метою Вашого перебування є виконання роботи, можете подати заяву на отримання єдиного дозволу на тимчасовий побут та роботу.

Громадяни в т.ч. з України мають спрощений доступ до польського ринку праці. Дозвіл на роботу або сезонну роботу в Польщі можна зробити на підставі декларації про доручення роботи іноземцю – поданої роботодавцем до повітового бюро праці. Дозвіл такий уповноважує працівника до роботи протягом 6 місяців протягом наступних 12 місяців. Якщо Ваш роботодавець хоче найняти Вас на термін, що перевищує 6 місяців, Ви повинні мати дозвіл на роботу або дозвіл на тимчасовий побут та роботу.

Шукаючи роботу через агенцію, Вам не доведеться турбуватися про формальності, які можете не повністю знати та розуміти. Агентство подбає про все для Вас, а також постійно буде підтримувати контакт з роботодавцем, укладе для Вас контракт та допоможе на етапі рекрутингу.

WorkAfford допоможе Вам знайти роботу в Польщі

Шукаючи легальну роботу за кордоном в Польщі, Ви можете знайти багато оголошень на польських веб-сайтах, а також знайти багато інформації, яка може ввести Вас в оману та може бути суперечливою. Ось чому так важливо, щоб обрана Вами робота була безпечною та законною. Деякі роботодавці, які шукають потенційних працівників в Інтернеті, можуть Вас обдурити, що доставить багато турбот і неприємностей.

WorkAfford – це місце, де Ви знайдете багато оголошень з роботою, а головне що це буде легальна робота за кордоном. Роботодавці роками співпрацюють з нашим агентством, тому ми знаємо, що можемо рекомендувати їх Вам з чистою совістю і що Ваш заробіток у безпеці. У нашому агентстві немає місця для шахрайства. Ми також допоможемо Вам у виконанні формальностей, пов’язаних із працевлаштуванням та виїздом, які ми організуємо для Вас, тому не доведеться ні про що турбуватися. Ми також допоможемо Вам з проживанням та звиканням до нового місця. Крім того, ми постійно залишаємось з Вами в контакті і завжди поруч, щоб допомогти.

Запрошуємо Вас до нашого агентства і до спільного пошуку роботи, яка відповідатиме Вашим очікуванням і задовольнить Вас. Якщо у Вас є якісь запитання чи сумніви, хочете знати, як виглядає весь процес пошуку роботи, будь ласка, зв’яжіться з нами.

Array
(
    [pl] => Array
        (
            [code] => pl
            [id] => 40
            [native_name] => polski
            [major] => 0
            [active] => 0
            [default_locale] => pl_PL
            [encode_url] => 0
            [tag] => pl
            [missing] => 1
            [translated_name] => Polish
            [url] => https://workafford.pl
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/pl.png
            [language_code] => pl
        )

    [en] => Array
        (
            [code] => en
            [id] => 1
            [native_name] => English
            [major] => 1
            [active] => 0
            [default_locale] => en_US
            [encode_url] => 0
            [tag] => en
            [missing] => 1
            [translated_name] => English
            [url] => https://workafford.com
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/uploads/flags/us.png
            [language_code] => en
        )

    [uk] => Array
        (
            [code] => uk
            [id] => 54
            [native_name] => Ukrainian
            [major] => 0
            [active] => 1
            [default_locale] => uk_UA
            [encode_url] => 0
            [tag] => uk
            [missing] => 0
            [translated_name] => Ukrainian
            [url] => https://workafford.com.ua/robota-v-polshhi-fakti-ta-mifi/
            [country_flag_url] => https://workafford.com.ua/wp-content/plugins/sitepress-multilingual-cms/res/flags/uk.png
            [language_code] => uk
        )

)
Choose languge

На цьому сайті ми використовуємо файли cookie. Стандартні налаштування веб-браузера дозволяють зберігати їх на кінцевому пристрої. Продовження перегляду сайту без зміни налаштувань розглядається як згода на використання файлів cookie. Докладніше про політику щодо файлів cookie.

I understand